Tradities

Kersttradities zijn gebruiken en rituelen die mensen volgen tijdens de kerstperiode. Deze tradities kunnen verschillen per land, cultuur, religie en familie. In Nederland zijn er een aantal kersttradities die veel mensen volgen, zoals:

Een kerstboom versieren.
De kerstboom is een symbool van het licht en het leven in de donkere wintermaanden. De kerstboom versieren met lichtjes, ballen, slingers en een piek komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar is sinds de 19e eeuw ook populair in Nederland.

Kerstkaarten sturen.
Het versturen van kerstkaarten naar familie en vrienden om hen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen is een traditie die al sinds 1873 in Nederland bestaat. Sommige mensen maken zelf hun kaarten of kiezen voor een digitale variant.

Een adventskalender openmaken van 1 tot en met 24 december.
Een adventskalender is een kalender met vakjes die elke dag een verrassing bevatten, zoals een chocolaatje, een speeltje of een gedichtje. De adventskalender helpt om af te tellen tot kerst en komt oorspronkelijk uit de christelijke traditie.

Adventskaarsen branden op de vier zondagen voor kerst.
Adventskaarsen zijn kaarsen die symbool staan voor de verwachting van de geboorte van Jezus Christus. Elke zondag wordt er een extra kaars aangestoken, zodat er op kerstavond vier kaarsen branden. Adventskaarsen staan meestal in een kandelaar of een krans.

Een kerstpakket krijgen van je werkgever.
Een kerstpakket is een doos met lekkernijen, cadeautjes of andere attenties die je als blijk van waardering krijgt van je baas. Het geven van kerstpakketten is een typisch Nederlandse traditie die al sinds de 19e eeuw bestaat.

Een foute kersttrui dragen.
Een foute kersttrui is een trui met een grappige, lelijke of overdreven kerstprint, zoals een rendier, een sneeuwpop of een kerstman. Het dragen van een foute kersttrui is een relatief nieuwe traditie die is overgewaaid uit Engeland en Amerika.

Een cadeau onder de kerstboom
De traditie van het geven van cadeaus met kerst heeft verschillende mogelijke oorsprongen. Een daarvan is de heidense gewoonte om geschenken uit te wisselen tijdens de winterzonnewende, die samenviel met de Romeinse feestdag van de zonnegod Sol Invictus op 25 december. Een andere is de christelijke herdenking van de geboorte van Jezus Christus, die volgens de Bijbel werd bezocht door drie wijzen of koningen die hem goud, wierook en mirre aanboden. Een derde is de Nederlandse traditie van Sinterklaas, de heilige Nicolaas van Myra, die bekend stond om zijn vrijgevigheid en wonderen. Hij werd de inspiratiebron voor de Amerikaanse Santa Claus, die later de wereld veroverde met zijn rode pak en rendierslee. Het geven van kerstcadeaus is dus een mengeling van verschillende culturen, religies en tradities die door de eeuwen heen zijn ontstaan en veranderd.